May 21, 2020

Tips för en lyckad hemester på balkongen


I år är det läge att ställa in sig på en semester på hemmaplan. Vi har alla lite olika förutsättningar för det, och det här utskicket riktar sig främst till dig som har en balkong. Många balkonger står oanvända och fungerar kanske mest som ett förråd. Men med växter och rätt inredning blir balkongen ett extra rum och en oas perfekt för sköna semesterdagar. Vi mår bevisligen bra av att omges av växter, så om humöret är lågt kan det vara skönt att pyssla om sina växter en stund och ta en fikapaus i det gröna. Här kommer lite tips på hur du får balkongen att blomstra!

1.Gör en fin balkonglåda!


Vi ser det framför oss - böljande österrikiska balkongplanteringar med överdådig pelargonblomning. Att lyckas med att odla i en balkonglåda är inte det allra lättaste, men följer du våra råd kommer resultatet garanterat att bli bra. Så här gör du för att skapa en härlig och frodig balkongplantering:

 • Välj en balkonglåda med rejäl volym. Helst ska den vara 20 cm hög och 20 cm djup, oavsett längd. Det är viktigt för att växternas rötter ska få utrymme och för att växterna ska kunna utvecklas väl. Har du inte möjlighet att ha balkonglådor i den här storleken, tex på grund av hur balkongräcket är konstruerat, är det bättre att odla i krukor, lådor eller andra kärl. Odling i för små balkonglådor blir i princip aldrig bra.
 • Välj en jord av hög kvalitet och fyll balkonglådan med jord.
 • Köp växter som fungerar utomhus och passar till det aktuella läget. Vattna upp växterna ordentligt och ta sedan ut dem ur plastkrukan som de står i.
 • Gör små planteringshål till växterna och ställ ner dem i balkonglådan. Tryck till jorden lätt och se till att jorden kommer på samma nivå som när växten stod i kruka.
 • Låt det finnas lite plats mellan växterna då de växter under sommaren.
 • Vattna balkonglådan ordentligt.
 • De flesta sommarblommor blommar rikligast i soliga lägen men det finns även sorter som fungerar fint i skugga.
 • Vattna dina sommarblommor regelbundet. Känn gärna med fingret hur jorden känns. Känns den torr är det läge att vattna! Varma och soliga sommardagar kan balkonglådan behöva att vattnas varje dag.
 • Är du bortrest kan du ta en tom petflaska och fylla den med vatten. Tryck ner den upp och ner en bit ner i jorden och vattnet kommer långsamt att sippra ut ur flaskan.
 • Växter behöver näring och måste därför vattnas regelbundet med svag näringslösning för att bli frodiga och friska. Alternativt kan du tillsätta långtidsverkande näring i jorden, men var i så fall observant på hur länge den räcker. 

Se BlomsterFrämjandets film om hur du lyckas HÄR

Välj växter efter läge

Har du en balkong i väster- eller öster läge fungerar de flesta växter bra, men om du har en balkong med väldigt mycket sol eller skugga är det viktigare att välja växter som passar. Här kan du läsa om alla olika utplanteringsväxter och deras behov.

Väldigt soligt läge

Pelargon
Tvillingsporre
Rosenskära
Marguerit
Kryddor som rosmarin, timjan och lagerblad

Skuggigt läge

Blomstertobak
Fuchsia
Begonia
Flitiga lisa/Lyckliga lotta
Bladväxter som funkia, ormbunkar och murgröna

Det viktigaste för att lyckas med en balkongplantering är att välja en balkonglåda eller ett annat kärl med nog volym samt se till att växterna får ordentligt med vatten och näring.

2. Skapa en lummig plats 


Det är betydligt hemtrevligare att vistas på en balkong som är full av frodiga växter än på en tom och steril.  Det kan göras på flera olika sätt. Placera ut krukor, balkonglådor och andra planteringskärl och fyll dem med växter. Ofta är det begränsat med plats på balkongen och då är det en bra ide att bygga på höjden. En hylla från loppmarknaden, en stege eller en hemmagjord ampel är utmärkta alternativ. Ibland kan det vara svårt att fästa amplar i taket och då kan man använda betjänter eller klädställningar istället. 

Tänk på att växter på balkongen ofta behöver vattnas även om det regnar ute!

3. Skapa en mysig hörna för umgänge, fika, sköna bokstunder eller det som du tycker om att göra.


Ett praktiskt tips för den lilla balkongen är ett hängbord som fästs på balkongräcket. Det sparar otroligt mycket plats att slippa ett bord med ben. Du kan även sitta och jobba vid det och ha det som datorbord. Mindre trädgårdsmöbler passar också ofta bra och ett alternativ är att bygga måttanpassade möbler. Gamla lastpallar och lådor kan bli en fin soffa. Dekorera med krukor med sommarens favoritväxter. 

4. Färg

Många balkonger är gråa, träfärgade och väderbitna. Det klassiska svenska vita, ljust och fräscht, passar ofta inte så bra på balkongen, utan istället rekommenderar vi mer färg. Våga blanda mönster, blommor och färger och vips så känns det som om du är i Medelhavet! En färgglad matta eller dyna är ett fint komplement till balkongväxterna.

Källa/Text: BlomsterFrämjandet

 • Aug 5, 2020

  Ny undersökning: En av fem ser över boendesituationen på grund av Corona

  Nyheter Coronapandemin förändrar sättet att använda våra bostäder. 17 procent av de tillfrågade, nästan en av fem, funderar på förändra sin boendesituation eller har redan gjort det på grund av Corona. Många jobbar hemma under coronapandemin och köket eller vardagsrummet är förstahandsvalet när hemmakontor saknas, visar en undersökning som Riksbyggen gjort bland boende i fastigheter som de förvaltar.
  9
 • Jul 3, 2020

  Kamerabevakar ni er fastighet?

  Lagar & Regler Sommaren är högsäsong för inbrott. Att kamerabevaka fastigheten kan vara ett effektivt sätt att förhindra och utreda brott. Men när är det tillåtet och hur ska det gå till?
  157
 • Jul 2, 2020

  Semester

  Nyheter Under veckorna 28-29-30-31 går vi på BRF-Mappen, Fastighetsmedia AB, på semester. Nyhetsbrevet kommer att göra ett litet uppehåll dessa veckor och i mitten på Augusti är vi tillbaka igen. Vi önskar er alla en skön sommar!
  125
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Energikartläggning & energieffektivisering

  Stream I det här avsnittet pratar Johan Flodin med Mia Simm, projektledare på Stockholmsregionens energikontor, om energikartläggning och energieffektivisering. Vi får bland annat lära oss om de vanligaste energieffektiviseringarna som en bostadsrättsförening kan göra.
  182

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  2010
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  2640
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  1771