Dec 2, 2020

Tomträttsavgäld eller friköpt mark?


Merkostnad för föreningen och kraftigt höjda boendekostnader för de boende. Det kan bli konsekvensen när markhyran till kommunen riskerar att chockhöjas. Lagen om tomträtt som tillåter bostadsrättsföreningar att hyra marken fastigheten står på av kommunen skapar nu oro hos föreningar.

Den senaste tiden har det varit många inslag i media avseende de kraftigt höjda tomträttsavgälder som kommunerna har aviserat. Detta gäller framförallt i storstadsregionerna och beror på att värdet på marken under en längre tid har ökat. Bevis på detta kan vi se i beslutet från skatteverket avseende fastighetstaxeringen där det ofta framgår att det är marken som går upp mer beloppsmässigt än byggnaden.

Hur ska man då tänka när man sitter i styrelsen? Det är inget lätt beslut att ta och man måste ha ett ordentligt underlag för att kunna säkerhetsställa att man gör rätt. En viktig del att börja med är att göra en konsekvensanalys för att se att man klarar av att ha ett positivt kassaflöde som täcker föreningens överlevnad på lång sikt.

Konsekvensanalys

När man i styrelsen gör en konsekvensanalys behöver man titta på tomträttsavgäldsalternativet kontra att friköpa marken. Underlaget behöver bestå av följande delar:

 • Senaste årsbudgeten
 •  Aktuell underhållsplan
 •  10-årig flerårsbudget
 •  Aktuell tomträttsavgäld samt när avtalet går ut med kommunen
 •  Besked från kommunen avseende friköpspris för marken

Tomträttsavgäld

När bostadsrättsföreningen har en tomträttsavgäld så vet man kostnaden under de närmaste 10 åren men det framgår inte vad höjningen blir efter det. Man kan inte heller amortera på sin ”tomträttsskuld” för att därigenom få ner sin tomträttsavgäld i framtiden.

Friköp av marken

När man friköper sin mark så gör man det oftast genom att ta ett större lån. Med dagens räntor finns det därför utrymme till att amortera på lånet och därigenom ges en möjlighet att kunna påverka sin kostnad i föreningen på lång sikt. Skillnaden i de två olika scenarierna är att väljer man tomträttsavgäld så köper man loss marken med egna eller lånade pengar. Det blir alltså en kostnad som hamnar i resultaträkningen för bostadsrättsföreningen. Finansierar man köpet med ett lån så är det samma pengar som ska ut men det kommer att fördelas på dels ränta som är en kostnad och dels amortering av lånet som är ett sparande. Häri ligger den stora skillnaden mellan tomträttsavgäld och att friköpa sin mark. Genom att friköpa marken har man möjligt att påverka sin situation och framtida kostnad.

Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor gällande tomträttsavgäld eller friköp.

Med vänliga hälsningar
Ulf Wetterberg
Bostadsrättsspecialist
040-622 67 11 | ulf.wetterberg@sbc.se

Besök- SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB

 • Jan 26, 2021

  Börja med att isolera klimatskalet när du energieffektiviserar

  Samarbetspartners Av Sveriges energianvändning går nästan 40% till våra byggnader. Kravet på att energieffektivisera ligger på oss alla för att minska energiförbrukningen och för att nå klimatmålen för utsläpp av växthusgaser. För fastighetsägare är kostnaderna för uppvärmning oftast den största utgiften. Många tittar därför på nya uppvärmningssystem som fjärrvärme och solceller för att sänka driftskostnaderna.
  14
 • Jan 26, 2021

  Hållbar rengöring av tak och fasad

  Produktnyheter Ultrarent vatten för ett rent underhåll. Ocab rengör fasader och tak utan kemikalier med hjälp av ultrarent vatten. Smuts tas bort på ett hållbart sätt med omsorg om miljön, fastigheten och ekonomin.
  16
 • Jan 26, 2021

  Fossilfri Fastighetsskötsel

  Samarbetspartners FF Fastighetsservice har länge haft ett starkt miljötänk inom fastighetsbranschen. Redan år 2001 blev företaget miljöcertifierat och nu, 19 år senare, tar de det ett steg längre genom att erbjuda fossilfri fastighetsskötsel.
  10
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Maximalt 8 deltagare vid uthyrning av gemensamhetslokaler

  Från 10 januari 2021 får gemensamhetslokaler, festlokaler eller andra lokaler användas för privata sammankomster med maximalt åtta deltagare. Det är fastighetsägaren, hyresvärden eller bostadsrättsföreningen, som är ansvarig för att de nya reglerna följs.
  42
 • Lagar & Regler

  Viktig seger för BRF i Solna när Högsta domstolen undanröjer felaktig lagfart

  Bostadsrättsföreningen Trappgränd i Solna har vunnit ett viktigt mål i Högsta domstolen. Domstolen beslutade den 18 december att undanröja en felaktig lagfart för den fastighet som föreningen vill köpa och ombilda. Enligt Högsta domstolens beslut ges föreningen rätt att köpa hyresfastigheten. Beslutet är vägledande för liknande fall i framtiden och är en stor seger för bostadsrättsföreningen och dess juridiska ombud, juristbyrån Enkla Juridik.
  100
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  154

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  2541
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  3342
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2088
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1573