Fotograf - Richard Hammarskiöld (Creative Commons erkännande, inga bearbetningar)

Sep 4, 2018

Var tredje engagerar sig i bostadsrättsföreningen


Var tredje bostadsrättshavare i Stockholm engagerar sig i sin förening, och lika många kan tänka sig ett styrelseuppdrag i framtiden. Två av tre anser dessutom att styrelsen gör ett bra jobb. Det visar en omfattande undersökning, gjord av Novus på uppdrag av HSB Stockholm.

– Resultatet visar att boendet är en fråga som engagerar och ligger stockholmarna varmt om hjärtat. Dessutom slår det hål på myten om att ingen vill sitta i bostadsrättsföreningens styrelse. Engagemanget i civilsamhället står sig starkt, säger Erica Nordström, affärsområdeschef på HSB Stockholm

Ekonomisk trygghet engagerar flest
Undersökningen visar att var tredje bostadsrättshavare idag aktivt engagerar sig på något sätt – allt från styrelsearbete och fastighetsunderhåll, till frågor som rör utemiljön och gemensamma aktiviteter. Men den fråga som engagerar allra flest (52%) är föreningens ekonomiska stabilitet, följt av underhåll och renoveringar (46%) och månadsavgiftens storlek (40%).

Styrelsearbete – en möjlighet att påverka sitt boende
Nära nio av tio har en positiv erfarenhet av styrelsearbetet. Av dem som inte sitter i en styrelse kan var tredje tänka sig att göra det i framtiden. Det som lockar är främst möjligheten att kunna bidra och påverka (50%).

De negativa aspekter som lyfts fram är att uppdraget är tidskrävande, och styrelsemöten med oförberedda ledamöter och dålig struktur. Över hälften har aldrig fått frågan av föreningens valberedning om att sitta i styrelsen.

– Här har vi och föreningarna ett viktigt arbete att göra för att engagera fler. Valberedningen har en nyckelroll, inte minst för att forma en styrelse med mångfald, som har rätt kompetens och representerar föreningens medlemmar, säger Erica Nordström.

Avslutningsvis visar undersökningen att två av tre bostadsrättshavare anser att styrelsen gör ett bra jobb, och att en förberedande utbildning skulle få fler att intressera sig för styrelsearbete. Styrelserna har en medelålder på 53 år, och består till 41 procent av kvinnor.

Källa: HSB Stockholm

BRF
 • Sep 10, 2019

  För lågt sparande i många bostadsrättsföreningar

  Ekonomi Var femte bostadsrättsförening sparar idag för lite. Det innebär att de har lägre månadsavgifter än vad som är rimligt. Den genomsnittliga bostadsrättsföreningen mår dock bra, även om riskerna ökat de senaste åren. Det visar en ny rapport från HSB Stockholm.
  81
 • Sep 16, 2019

  5 saker att tänka på när fastighetens yttre ska renoveras

  Nyheter Det finns många fördelar med att renovera fastighetens yttre under vår och sommar, då vädret är mer tillåtande. Men planerar du att renovera fasad, balkong eller innergård nästa år är det dags att börja redan nu. Här är fem saker du inte får missa – och ett tips som gör att du slipper bekymra dig alls.
  14
 • Sep 13, 2019

  Snart skärps straffen för den som hyr ut svart

  Lagar & Regler Från och med den 1 oktober ändras lagen och hyresgäster som hyr ut sin bostad i andra hand utan tillåtelse från värden kan förlora sitt kontrakt. Den som tar ut alltför hög hyra kan bli uppsagd utan varning. I värsta fall kan straffet bli fängelse.
  57
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Underhållsplanering

  I det här avsnittet pratar Johan Flodin med Anni Carpelan, utvecklingschef på Fastighetsägarna Stockholm, om vad en underhållsplan är och hur en bostadsrättsförening lyckas med sitt underhållsplaneringsarbete.
  70

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  1117
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  1371
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  1209