Sep 26, 2019

Vi funderar på att bygga nya balkonger, vad ska vi tänka på?


Balkongbyggnation inom bostadsrättsföreningar är komplicerat både tekniskt och juridiskt. SBC:s projektledare kan hjälpa bostadsrättsföreningar med de tekniska detaljerna och SBC:s jurister för att få juridisk vägledning. Man behöver inte alls vara kund hos SBC för att få hjälp med dessa tjänster.

Några viktiga saker att tänka på:


- Det är mycket viktigt att inte teckna några avtal med entreprenör innan erforderliga beslut tagits vid föreningsstämmor samt balkongavtal tecknats med eventuella medlemmar.


- Om ni planerar att bygga balkonger till hyreslägenheter finns särskilda regler att tänka på. Hyreslägenheter i en bostadsrättsförening omfattas inte av bostadsrättslagen.


- Eftersom nya balkonger innebär en väsentlig förändring av fasaden ska beslut fattas av en föreningsstämma enligt bostadsrättslagen. Om någon medlem som är berörd röstar nej till förslaget, kan det ändå gå igenom om det fattas med 2/3 majoritet av de röstande och dessutom lämnas till hyresnämnden för godkännande av stämmobeslutet.


- Avtal som reglerar förhållandet mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavare måste utformas för att reglera frågor såsom betalning, eventuella merkostnader, skadeståndsanspråk m.m.


- Föreningen ansvarar enligt bostadsrättslagen för yttre underhållet av balkongerna och bostadsrättshavaren för inre underhållet. För att föreningen ska kunna finansiera sitt underhållsansvar för balkongerna måste en stadgeändring göras så att balkongsinnehavarna betalar en förhöjd årsavgift.


Detta är endast några av de frågor som måste beaktas. Jag råder er därför att anlita SBC som har kvalificerad sakkunskap i området för att ni på ett säkert och smidigt sätt ska kunna genomföra
balkongprojektet.

Patrik Esfandi

Fastighetsjurist

08-775 72 13 | patrik.esfandi@sbc.se

Besök- SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB

 • Dec 10, 2019

  HSB:s certifiering nummer 100 i Miljöbyggnad

  Nyheter Nu är certifieringen i Miljöbyggnad klar för brf Finnboda Trädgårdar i Stockholm. Därmed har HSB hela 100 byggnader certifierade i Miljöbyggnad.
  8
 • Dec 5, 2019

  Så undviker du tvättstugebråk

  Nyheter Gemensam tvättstuga är både praktiskt och ekonomiskt för boende i BRF. Ofta finns fräscha maskiner och väl anpassade utrymmen. Men det gäller att ha tydliga regler. Och att alla boende följer dem.
  57
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Medlemskap

  Stream I det här avsnittet förklarar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, vilka krav en bostadsrättsförening kan ställa på nya medlemmar och på vilka grunder som föreningen kan neka någon medlemskap. Intervjuar gör Johan Flodin, brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  168

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  1345
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  1687
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  1346