Sep 26, 2019

Vi funderar på att bygga nya balkonger, vad ska vi tänka på?


Balkongbyggnation inom bostadsrättsföreningar är komplicerat både tekniskt och juridiskt. SBC:s projektledare kan hjälpa bostadsrättsföreningar med de tekniska detaljerna och SBC:s jurister för att få juridisk vägledning. Man behöver inte alls vara kund hos SBC för att få hjälp med dessa tjänster.

Några viktiga saker att tänka på:


- Det är mycket viktigt att inte teckna några avtal med entreprenör innan erforderliga beslut tagits vid föreningsstämmor samt balkongavtal tecknats med eventuella medlemmar.


- Om ni planerar att bygga balkonger till hyreslägenheter finns särskilda regler att tänka på. Hyreslägenheter i en bostadsrättsförening omfattas inte av bostadsrättslagen.


- Eftersom nya balkonger innebär en väsentlig förändring av fasaden ska beslut fattas av en föreningsstämma enligt bostadsrättslagen. Om någon medlem som är berörd röstar nej till förslaget, kan det ändå gå igenom om det fattas med 2/3 majoritet av de röstande och dessutom lämnas till hyresnämnden för godkännande av stämmobeslutet.


- Avtal som reglerar förhållandet mellan bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavare måste utformas för att reglera frågor såsom betalning, eventuella merkostnader, skadeståndsanspråk m.m.


- Föreningen ansvarar enligt bostadsrättslagen för yttre underhållet av balkongerna och bostadsrättshavaren för inre underhållet. För att föreningen ska kunna finansiera sitt underhållsansvar för balkongerna måste en stadgeändring göras så att balkongsinnehavarna betalar en förhöjd årsavgift.


Detta är endast några av de frågor som måste beaktas. Jag råder er därför att anlita SBC som har kvalificerad sakkunskap i området för att ni på ett säkert och smidigt sätt ska kunna genomföra
balkongprojektet.

Patrik Esfandi

Fastighetsjurist

08-775 72 13 | patrik.esfandi@sbc.se

Besök- SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB

 • Jul 3, 2020

  Kamerabevakar ni er fastighet?

  Lagar & Regler Sommaren är högsäsong för inbrott. Att kamerabevaka fastigheten kan vara ett effektivt sätt att förhindra och utreda brott. Men när är det tillåtet och hur ska det gå till?
  64
 • Jul 2, 2020

  Semester

  Nyheter Under veckorna 28-29-30-31 går vi på BRF-Mappen, Fastighetsmedia AB, på semester. Nyhetsbrevet kommer att göra ett litet uppehåll dessa veckor och i mitten på Augusti är vi tillbaka igen. Vi önskar er alla en skön sommar!
  50
 • Jul 1, 2020

  HSB Skåne delar ut 800 000 kronor i Hållbarhetsbidrag till bostadsrättsföreningar

  Nyheter Solceller och sociala aktiviteter premieras när HSB Skåne delar ut Hållbarhetsbidraget för tredje året i rad. Totalt får 22 av HSB Skånes bostadsrättsföreningar ta del av bidraget som uppgår till drygt 800 000 kronor.
  17
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Energikartläggning & energieffektivisering

  Stream I det här avsnittet pratar Johan Flodin med Mia Simm, projektledare på Stockholmsregionens energikontor, om energikartläggning och energieffektivisering. Vi får bland annat lära oss om de vanligaste energieffektiviseringarna som en bostadsrättsförening kan göra.
  105

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  1929
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  2512
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  1722