Dec 21, 2020

Viktig seger för BRF i Solna när Högsta domstolen undanröjer felaktig lagfart


Bostadsrättsföreningen Trappgränd i Solna har vunnit ett viktigt mål i Högsta domstolen. Domstolen beslutade den 18 december att undanröja en felaktig lagfart för den fastighet som föreningen vill köpa och ombilda. Enligt Högsta domstolens beslut ges föreningen rätt att köpa hyresfastigheten. Beslutet är vägledande för liknande fall i framtiden och är en stor seger för bostadsrättsföreningen och dess juridiska ombud, juristbyrån Enkla Juridik.

Lantmäteriet beviljade fastighetsbolaget EMJ Fastighets AB lagfart för hyresfastigheten och missade att bostadsrättsföreningen Trappgränd visat intresse att köpa fastigheten. Eftersom föreningen överklagat lagfarten i tid undanröjer Högsta domstolen genom ett beslut fastighetsbolagets lagfart. Beslutet innebär att bostadsrättsföreningen kan komma att få köpa fastigheten.

Juristbyrån Enkla Juridik i Solna, som företräder Bostadsrättsföreningen Trappgränd som ombud, är mycket nöjda med Högsta domstolens beslut eftersom den är vägledande för liknande fall.

‑ Högsta domstolen väljer att gå på vår klients linje och fastställer hovrättens och tingsrättens beslut. Det innebär att bostadsrättsföreningens rättigheter i ombildningslagen inte kan kränkas av en förtida registrerad lagfart. En lucka i lagen har täppts till och om det dyker upp liknande fall så kan berörd bostadsrättsförening hänvisa till Högsta domstolens beslut, säger Marcus Bäckström, chefsjurist på Enkla Juridik.

Marcus Bäckström fortsätter:

– Det som är väldigt positivt med domen är att stora byggbolag och fastighetsägare inte kan köra över hyresgäster som vill göra om fastigheten de bor i till en bostadsrättsförening. De kan således inte bara gå till Lantmäteriet och där hoppas att fastighetsförsäljningen blir godkänd och på så vis förbise hyresgästernas rättigheter. Detta är av stor vikt för alla landets hyresgäster, och i synnerhet för de hyresgäster som i framtiden vill göra om sin boendeform till en bostadsrättsförening.

Styrelsen för Bostadsrättsföreningen Trappgränd är också mycket nöjd med Högsta domstolens beslut. En företrädare för styrelsen meddelar:

– Vi är jätteglada och det är en viktig milstolpe för oss. Vi hoppas kunna få möjlighet att köpa fastigheten, vilket vi hela tiden velat göra. Vi är mycket nöjda med Enkla Juridiks arbete. Vi hoppas att bostadsrättsföreningar kan dra fördel av Högsta domstolens beslut och undvika att hamna i en liknande situation i framtiden. Vi tycker också det är viktigt att Lantmäteriet ändrar sina rutiner, så att det som hände oss inte återupprepas.

I Sverige har det sedan år 2000 ombildats 189.000 lägenheter från hyresrätter till bostadsrätter. (Källa: hurvibor.se)

För ytterligare information:

Marcus Bäckström, chefsjurist, Enkla Juridik Sverige AB, 076-1383700, marcus.backstrom@enklajuridik.se

 • Feb 26, 2021

  Nytt skatteavdrag för laddstationer och solceller

  Nyheter Den 1 januari 2021 infördes ett nytt skatteavdrag för så kallad grön teknik. Avdraget är till för privatpersoner som installerar laddstationer till elfordon, solceller eller system för lagring av egenproducerad elenergi.
  4
 • Feb 24, 2021

  Se över balkongen efter vintern

  Nyheter Snart kan du äntligen börja planera för en ny säsong på balkongen, men årets kalla vinter med mycket snö och is gör det extra viktigt att se över balkongen inför en eventuell besiktning. Här kommer några tips på vad du ska hålla utkik efter innan utemöblerna åker fram.
  12
 • Feb 24, 2021

  Skydda fastigheten mot brand med systematiskt brandskyddsarbete

  Lagar & Regler Brand skadar och tar liv, varje år. Under årets mörka månader ökar antalet bränder som hänger samman med att vi tänder mer stearinljus.
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  246

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  2654
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  3483
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2144
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1626