Oct 9, 2021

5 trender för dig som bygger badrum 2022


För dig som ritar, installerar eller beställer badrumsinredning lägger vi här fram bevis på nästa års trender vad gäller kakel och badrumsinredning. Framtida badrumsdesign i Europa exponeras vanligtvis först på den stora mässan Cersaie i Bologna, Italien. Förra året blev den av naturliga skäl inställd, för att i år åter öppna för besökare för 38:e gången, om än med Corona-pass och anpassade avstånd. Våra norska Purus-kollegor summerar de fem viktigaste trenderna som de observerade bakom ansiktsmasker under förra veckans event:

1. LEKFULL VINTAGE

Inredningsstilar från förr, i synnerhet de som präglade 50-talet, är tillbaka på modet i ny, modern tappning. Du ser det på terazzo- eller terracottagolv, färgad keramik och pelartvättställ. Även genom kakel i geometriska mönster eller eleganta dekorationer, såsom badrumsmosaiker.

2. NATURNÄRA ÅTERHÄMTNING

Spa-upplevelserna fortsätter understryka en önskan om att gömma undan ett stycke natur i våra inre rum. Den lugnande och återhämtande karaktären hos naturen har frodats i en osäker pandemisk omvärld. Marmor, sten, bladmönster och trä-strukturer jordar oss och det är tydligt fokus på att få in växtlighet såsom bambu, kinesisk vintergröna och alla typer av ormbunkar i badrummen.

3. DJUPBLÅ LYX

Blått har alltid varit populärt i badrum, men i år har vi sett allt från turkos aqua, till azur- och marinblått breda ut sig. Ett badrum i sobert blått med detaljer i mässing upplevs lyxigt och dyrt. En tacksam kontrast mellan djupblå och beige eller vitt innebär att färgen är lätt att lyfta in som accent i badrummet, samtidigt som det upplevs vara tidlöst, vilket talar för att trenden får fäste 2022.

4. VÄNLIGA PASTELLER

Dragningen till subtila nyanser och mjuka färger fortsätter, som exempelvis den rosa färgen. Efter att ha avlägsnat myten om att vara en exklusivt feminin färg fungerar rosa i olika nyanser, både i familjebadrummet och på gästtoan. En snygg färg som gör miljön harmonisk och trevlig att vistas i.

5. MATTVITA DETALJER

Blandare erbjuds inte bara i traditionell kromfinish utan i såväl matt vit som mattsvart, som av allt att döma har kommit för att stanna, liksom mässingen. Genomgående är många armaturer och speglar rörelsestyrda eller har en enkel touch-funktion som reglerar ljus eller volym. Det är också mycket fokus på enkel rengöring.

Vi spår att tillverkare som investerar i miljövänlig teknik och skapar genuint hållbara produkter med lång livslängd vinner i längden. Det viktigaste av allt är att slutanvändaren känner sig trygg med installationerna och kan njuta av sin hygienritual och trivas i många år framöver i sitt nya badrum.

Text: Purus

Bilder: Jarle Ørnebro, Purus

https://www.purus.se/

 • May 17, 2022

  Nya utmaningar för elbilsägarna

  Nyheter Försäljningen av elbilar har rivstartat 2022. Första kvartalet registrerades fler nya elbilar, än under samma period något tidigare år, visar färsk statistik från Trafikanalys som Garageportexperten har sammanställt.
  6
 • May 15, 2022

  Stigande räntor – fem tips till bostadsrättsföreningar

  Nyheter Hur påverkas bostadsrättsföreningar när räntorna stiger, och hur ska styrelser agera på en turbulent räntemarknad? HSB Stockholms finansspecialist Fredrik Näverfelt ger fem goda råd när oron ökar.
  23
 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  12
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  201
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  303
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1850

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  132
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  142
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4156
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5458
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2728