May 13, 2022

Fem pollineringsvänliga tips inför Pollineringsveckan


I Sverige är över 30 procent av bina och 20 procent av fjärilarna hotade, enligt Artdatabankens senaste rödlista. Men det finns mycket var och en kan göra för att bidra till att vända trenden. Under Pollineringsveckan, som i år inträffar 14–22 maj, ger Plantagen fem tips på vad alla kan göra för att bidra till den biologiska mångfalden.

Biologisk mångfald innebär att vi har ett artrikt och varierat landskap. Men tyvärr är många arter hotade och en del har redan försvunnit.

– För att vända den negativa trenden är det viktigt att skapa förutsättningar för ökad artrikedom även i våra hemmaodlingar. Alla kan göra skillnad och om alla hjälps åt kan vi bidra till att öka den biologiska mångfalden, säger Veronica Axelsson, trädgårdsmästare på Plantagen.

Ökat intresse för hållbara trädgårdar

Plantagens årliga rapport Växttrender visar att det finns ett tydligt intresse hos svenskarna att tänka klimatsmart i trädgården. Mer än var tredje (36 procent) har den biologiska mångfalden i åtanke när de odlar. Det finns också en växande efterfrågan på enkla och tydliga vägledningar som gör det lätt att välja rätt, och på mer konkret, tydlig och väl underbyggd information.

För att möta dessa behov visar Plantagen i alla sina butiker i Norden på stora skyltar med en växtguide vilka växter som gynnar pollinatörer. Den är utvecklad i samarbete med Pollinera Sverige, liksom guiden Pollineringsskolan som publicerats digitalt på plantagen.se.

Plantagen har också infört en märkning av produkter som är extra bra för pollinering och biologisk mångfald. Med en bi-symbol markeras växter både fysiskt på produktetikett och digitalt. Detta för att underlätta för kunder att välja växter som gynnar biologisk mångfald.

Fem pollineringsvänliga tips för hemmaodlaren:

 1. Odla blommor som vilda insekter dras till och olika sorter så att det blommar från tidig vår till sen höst.
 2. Bevara och skapa boplatser där pollinatörer kan lägga sina ägg. Det kan till exempel vara att låta död ved ligga kvar på marken eller att sätta upp ett insektshotell.
 3. Klipp inte gräset överallt – låt det gärna bli en äng i en del av trädgården. En lite vildare och naturlig miljö är bra för pollinerande insekter.
 4. Bin är livsnödvändiga men det finns mängder av pollinerande insekter. Döda inte insekter i onödan.
 5. Vatten är viktigt. Ställ ut fat med vatten och lägg små stenar eller kulor i så att insekterna kan landa utan att drunkna.

Om Pollineringsveckan

Pollineringsveckan lanserades 2018 av Pollinera Sverige med målet att med gemensamma krafter sätta fokus på biologisk mångfald, pollinerande insekter och artrikedom. Sedan dess firas den varje år i slutet av maj genom olika aktiviteter och arrangemang i hela landet.

Under 2022 landar utställningen SURR på Naturhistoriska Riksmuseet alldeles bredvid Plantagenbutiken i Frescati. Passa på att förena nytta med nöje!

Text: Plantagen
www.plantagen.se
 • May 17, 2022

  Nya utmaningar för elbilsägarna

  Nyheter Försäljningen av elbilar har rivstartat 2022. Första kvartalet registrerades fler nya elbilar, än under samma period något tidigare år, visar färsk statistik från Trafikanalys som Garageportexperten har sammanställt.
  4
 • May 15, 2022

  Stigande räntor – fem tips till bostadsrättsföreningar

  Nyheter Hur påverkas bostadsrättsföreningar när räntorna stiger, och hur ska styrelser agera på en turbulent räntemarknad? HSB Stockholms finansspecialist Fredrik Näverfelt ger fem goda råd när oron ökar.
  22
 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  10
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  200
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  300
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1849

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  129
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  140
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4156
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5454
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2727