Jun 11, 2021

Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening


Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?

I stort sett ansvarar en bostadsrättshavare för att underhålla lägenhetens inre, med undantag för ledningar för avlopp, värme, gas, elektricitet och vatten om föreningen har försett lägenheten med ledningarna och dessa tjänar fler än en lägenhet. Detta avser även ventilationskanaler och anordning för informationsöverföring. Om ledningarna eller anordningarna i lägenheten behöver målas faller detta ansvarar på bostadsrättshavaren. Utöver det inre i lägenheten räknas även balkong, uteplats, förråd och dylikt om sådant ingår i upplåtelsen. Om skada uppkommer på det ”inre skiktet” ansvarar bostadsrättshavaren för att reparera skadan.

Allt som inte tillhör bostadsrättshavarens underhållsansvar ska underhållas av bostadsrättsföreningen. Bostadsrättslagen reglerar ansvarsfördelningen mellan bostadsrättshavaren och bostadsrättsföreningen, se 7 kap 2 §, 4 § och 12 § bostadsrättslagen. Bostadsrättsföreningens stadgar brukar också förtydliga ansvarsfördelningen. Genom stadgarna kan bostadsrättsföreningen överta ansvaret för något som normalt underhålls av bostadsrätthavaren. Ansvarsfördelningen kan också skifta beroende på om skada uppkommit på grund av endera partens vållande eller vårdslöshet. Om en bostadsrättshavare exempelvis vållar en vattenskada kan vederbörande, utöver att svara för återställande av ytskikt, även bli ansvarig för utrivning, undersökning och uttorkning. Åtgärder som normalt bekostas av bostadsrättsföreningen.Tveka inte att höra av er till oss om ni har frågor.

Med vänliga hälsningar

SBC

Frank Nordin
Jur.kand
08-775 72 03| frank.nordin@sbc.se

www.sbc.se

SBC
 • Jun 17, 2021

  Vinnande idé med virtuell visning

  Nyheter När Demir Drocic tog examen som byggnadsingenjör i Norrköping 2020 var fastighetsbranschen mitt i en djup kris p.g.a. pandemin. Demir hade dock specialiserat sig inom visualisering, 3D och samhällsbyggnad vilket skulle visa sig vara en lyckoträff.
  21
 • Jun 16, 2021

  ”Bygg ditt eget tjänstepaket inom fastighetsförvaltning” lanseras på riksbyggen.se

  Nyheter Nu lanseras en digital tjänst på riksbyggen.se som möjliggör för bostadsrättsföreningar och kommersiella fastighetsägare att på ett enkelt sätt skräddarsy en förfrågan på ett eget förvaltningspaket alternativt välja mellan tre färdiga tjänstepaket. De tre paketen är ”Vi fixar allt”, ”Vi fixar grunderna” och ”Gör mycket själv”. Den digitala tjänsten gör det också enklare att välja förvaltningstjänster ur ett hållbarhetsperspektiv genom gröna symboler.
  13
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  708

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3127
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4003
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2299
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1921