Jan 16, 2022

Första metoden att klimatberäkna området mellan byggnader


Tillsammans med Ikano Bostad och Malmö Stad utvecklar COWI just nu en metod för klimatberäkningar för anläggningsprojekt. Metoden kommer göra det möjligt att bygga bostadsområden med en lägre klimatpåverkan.

Malmö var den första svenska kommun som anslöt sig till Agenda 2030. Byggsektorn står för 20 procent av kommunens klimatpåverkan, vilket har gjort att kommunen tagit fram strategier för klimatneutralt byggande. Inom Lokal Färdplan Malmö 2030 (LFM30) samlas ett hundratal aktörer inom byggsektorn som vill bidra till detta.

Ett exempel är andra etappen av Elinegård i sydvästra Malmö, där Ikano Bostad bygger flerbostadshus på egen mark. Baserat på detta projekt utvecklar COWI, tillsammans med Ikano Bostad och Malmö stad, nya metoder för att utveckla klimatberäkningar.

- Det går redan att beräkna den klimatpåverkan som byggandet av själva huset har. Nu har vi tagit initiativ att ta fram en modell för hur man ska kunna klimatberäkna också de allmänna ytor som finns mellan husen, säger Martin Persson Lindh som är Senior specialist inom hållbart byggande på COWI i Malmö.

Metoden har utvecklats under så kallade klimatberäkningsstugor som genomförts inom ramen för LMF30. Under dessa workshopar har man tagit fram ett nytt system som väger in de materialval som görs för allmänna ytor och som omfattar parker, gator, VA och belysning.

- Att få fram rätt verktyg till att aktivt arbeta med klimatpåverkan i våra anläggningsprojekt är av stort intresse för staden. Vi behöver få ökad kunskap om metoder och material för att i bidra till de gemensamma målen inom resurshantering och hållbarhet, säger Erik Lennström från Fastighets- och Gatukontoret i Malmö stad.

- På Ikano Bostad har vi som mål att bli klimatneutrala till 2030. I det arbetet är klimatberäkningarna är ett jätteviktigt verktyg, och att vi redan är i gång med dem är mycket tack vare samarbetet inom LFM30. Det är bara genom att arbeta tillsammans med andra aktörer som vi kan öka takten i branschen, säger Sven Olsson, projektutvecklare på Ikano Bostad.

I november 2021 var första delen av projektets materialförteckning klar, förfrågningsunderlag för byggata. Klimatberäkningen för byggata är klar och projektet går nu in i nästa fas som är färdigställande av allmän platsmark, vilket kommer att vara klart i februari.

Om Lokal Färdplan Malmö
I Malmö står byggsektorn för 20 procent av kommunens klimatpåverkan. LFM30 samlar aktörer inom bygg och anläggning, som till exempel byggherrar, entreprenörer, konsulter och materialleverantörer, i ett samarbete för att nybyggnation, ombyggnation, underhåll samt infrastruktur ska vara klimatneutral år 2030. COWI är ett av företagen som anslutit sig till LFM30.

Text: Cowi

https://www.cowi.se/

 • May 17, 2022

  Nya utmaningar för elbilsägarna

  Nyheter Försäljningen av elbilar har rivstartat 2022. Första kvartalet registrerades fler nya elbilar, än under samma period något tidigare år, visar färsk statistik från Trafikanalys som Garageportexperten har sammanställt.
  6
 • May 15, 2022

  Stigande räntor – fem tips till bostadsrättsföreningar

  Nyheter Hur påverkas bostadsrättsföreningar när räntorna stiger, och hur ska styrelser agera på en turbulent räntemarknad? HSB Stockholms finansspecialist Fredrik Näverfelt ger fem goda råd när oron ökar.
  23
 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  12
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  202
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  303
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1850

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  132
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  142
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4156
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5458
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2728