Nov 28, 2021

Från examen till fast jobb – fler kvinnor till fastighetsbranschen


Nu i november är det ett år sedan rekryteringsutbildningen för kvinnliga fastighetsvärdar examinerade sina första elever. Utbildningen var ett samarbete mellan HSB Skåne, Arbetsförmedlingen och Yrkesakademin med syftet att bidra till ökad jämlikhet i en mansdominerad bransch.

Två av de som gick direkt från examen in i arbetslivet som fastighetsskötare och husvärd hos HSB Skåne är Sohaila Azizi och Therese Bergström. I drygt ett år har de arbetat med fastighetsskötsel i Lund. Det dagliga arbetet omfattar allt från reparationer till skötsel av utemiljön. Men arbetet har också en stor portion socialt fokus då arbetet utförs i och runt de personer som bor i fastigheterna.

- Ett stort plus med jobbet är att jag dagligen träffar en massa glada människor. I mitt jobb tar jag ju inte bara hand om fastigheten utan det handlar även om att se och bemöta våra kunder som bor här. För mig är det viktigt att prata med de boende som jag möter, nästa gång kan det ju vara så att jag behöver hjälpa dem i deras hem och då är det en trygghet i att de vet vem jag är, säger Therese Bergström.

Sohaila Azizi håller med;
- Det roligaste med arbetet, förutom att göra reparationer är att träffa människor. Här hälsar vi alla på varandra och byter ett par ord när vi ses, det gör väldigt mycket för trivseln. Sen är det också skönt att vara ute mycket, speciellt på sommarmorgonen när det är helt tyst ute och vackert i naturen, säger hon.

Syftet med utbildningen var att få fler kvinnor att uppmärksamma fastighetsbranschen och få fler kvinnor att arbeta som fastighetsskötare och fastighetsvärdar. Totalt examinerades 12 kvinnor från utbildningen.
- Jag rekommenderar andra kvinnor att söka sig till fastighetsskötaryrket, det är ett väldigt roligt jobb. Visst kan det vara tunga moment ibland, men då hjälps vi åt och hittar lösningar, säger Sohaila Azizi

På frågan om vilka utmaningar det finns i yrket svarar Therese Bergström;
- Oj, det är inget jag ha tänkt på direkt. Jag ser bara lösningar och tycker att det är roligt med utmaningar.

Text: HSB
www.hsb.se
 • Jan 20, 2022

  Quiz: Vad vet du om nostalgiserier?

  Nyheter I brf-quizet denna vecka får du testa om du har koll på nostalgiserier. Trevlig helg!
  10
 • Jan 19, 2022

  Diktatorn kontrollerar huset

  Nyheter Har du någon gång bott i ett hus där ytterdörren inte går i lås, stängs för hårt eller blåser upp hela tiden? Precis, det har vi alla. Därför menar VDn Ahron Sturm-Kimby att alla hus behöver en “Diktator”.
  26
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  400
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  621
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1463

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3768
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4921
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2641
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2446