May 4, 2022

Grön asfalt förbättrar (ute)miljön


Gjutasfalt är ett miljövänligare alternativ till vanlig asfalt som ofta används till balkonger, innergårdar och parkeringar. För Alexander Nilsson på företaget Duo Asfalt är gjutasfalt ett självklart val för de bostadsrättsföreningar som värnar om en hållbar framtid.

Alexander Nilsson kommer från en entreprenörsfamilj som drivit företag i asfaltbranschen sedan 1950-talet. 2011 började han själv arbeta på familjeföretaget Duo Asfalt som framför allt arbetar med gjutasfalt i mellersta och södra Sverige. 

Gjutasfalt är en slitstark och vattentät beläggning som både skapar ett skydd mot läckage och skyddar konstruktioner av betong mot nederbörd, salter och andra föroreningar. Det används oftast på balkonger, innergårdar och parkeringar.

Många bostadsrättsföreningar har problem med gammal asfalt som är sprucken vilket inte enbart ger ett tråkigt intryck utan också kan vara en fara för fotgängare och cyklister. Dessutom kan föreningarna också få problem med vattenläckage i den gamla beläggningen som över tid skapar en försämrad bärighet. 

Eftersom gjutasfalten är vattentät gör Duo Asfalt alltid en noggrann projektering för att dränering och avrinning fungerar som det ska efter en ny beläggning. Detta är särskilt viktigt eftersom översvämningarna både blir fler och värre på många platser i landet. 

“Det finns många olika lösningar för en framtid med mer nederbörd. Vi kan t.ex. bygga fall direkt i asfalten för att justera avrinningen.”
Alexander Nilsson, Duo Asfalt

Enligt Alexander är gjutasfalt ett miljövänligare alternativ till vanlig asfalt, dels eftersom dess långa livslängd bidrar till att en mindre andel av jordens resurser används, dels för att den är hundra procent återvinningsbar och dessutom i princip är underhållsfri. Många aktörer i asfaltbranschen efterlyser också ett helhetsperspektiv på Trafikverkets vision om klimatneutral infrastruktur 2045, där även beläggningens livslängd och underhåll inkluderas. 

När Duo Asfalt levererar ny beläggning till bostadsrättsföreningar finns möjligheten att få den gamla beläggningen nedsmält och återanvänd på plats. Dessvärre väljer de flesta inte att göra det eftersom det tar lite längre tid och därmed skapar mer besvär för de boende. I takt med en större miljömedvetenhet tror dock Alexander att efterfrågan på återvunnen beläggning kommer att bli större. 

“Det går att återvinna den gamla beläggningen på plats. Det gjorde redan farfar på 50-talet men det efterfrågas inte av kunderna.
Alexander Nilsson, Duo Asfalt

Något som många kunder uppskattar är att gjutasfalten går att färga i många olika färger vilket kan användas för att avskilja cykelparkeringar och lekplatser eller bara för att liva upp en tråkig plats. I Västerås har Duo Asfalt t.ex. levererat en grön beläggning på Det gröna stråket och i Göteborg har många övergångsställen fått en fin röd färg för uppmärksamhet. 

Vill du veta mer? Klicka här

Text: Linda Svedin 

Följ BRF-Nytt på Facebook https://www.facebook.com/brfnyheter

 • May 17, 2022

  Nya utmaningar för elbilsägarna

  Nyheter Försäljningen av elbilar har rivstartat 2022. Första kvartalet registrerades fler nya elbilar, än under samma period något tidigare år, visar färsk statistik från Trafikanalys som Garageportexperten har sammanställt.
  6
 • May 15, 2022

  Stigande räntor – fem tips till bostadsrättsföreningar

  Nyheter Hur påverkas bostadsrättsföreningar när räntorna stiger, och hur ska styrelser agera på en turbulent räntemarknad? HSB Stockholms finansspecialist Fredrik Näverfelt ger fem goda råd när oron ökar.
  23
 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  12
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  202
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  303
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1850

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  132
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  142
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4156
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5458
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2728