May 12, 2022

Högre värde på brf med bättre ventilation


Bostadsrättsföreningen Halleskogen hade länge haft problem med temperaturskillnader mellan våningarna men när Johan Erlandsson valde att testa en värmeförflyttare blev skillnaden påtaglig.

Sedan 2016 bor Johan Erlandsson i bostadsrättsföreningen Halleskogen i Vargön i Vänersborgs kommun. Johan sitter med i styrelsen för föreningen som har 127 lägenheter i flertalet trähus byggda 1981. De större lägenheterna har två våningar och det var i dem som grannarna började prata om hur stora temperaturskillnader de hade mellan våningsplanen och att elförbrukningen var så hög.  

“Det var som ett lock i trappen där vi riktigt kunde känna temperaturskillnaden mellan under- och övervåning.”

I samband med OVK fick de veta att lägenheterna hade bra flöden och bra energivärden uppe och nere men att de saknade cirkulation mellan våningarna. Eftersom lägenheterna har luftvärmepumpar kontaktade de leverantören för rådgivning och det var han som rekommenderade Airmoves produkter.      

De fick rekommendationen att installera en värmeförflyttare som skapar luftcirkulation mellan husets våningsplan och därmed jämnar ut temperaturskillnaderna. Med Airmove trycks den kalla luften ner till undervåningen där värmekällan finns vilket gör att den varma luften stiger upp genom trapphuset och skapar en cirkulation. Styrelsen bestämde att de skulle installera en Airmove i Johans lägenhet på prov och sedan utvärdera. 

“Vår bostadsrättsförening gillar att köra saker på prov. Vi är inte rädda för att testa nytt.” 

Direkt efter installationen kunde Johan konstatera att skillnaden var märkbar och att den största skillnaden var under vinterhalvåret. Locket i trappen var borta och temperaturen var jämnt fördelad mellan våningarna. Knappt ett år senare beslutade därför styrelsen att installera Airmove i alla 4:or, 5:or och 6:or som har lägenhet i två plan, sammanlagt 52 lägenheter.

Eftersom Airmove sprider både värme och kyla i huset fick de boende inte bara en jämnare inomhustemperatur utan också en minskad elförbrukning. Att installera en värmeförflyttare kan minska uppvärmningskostnaden med upp till 40 % och enligt Johan har installationen av Airmove definitivt höjt värdet på lägenheterna. Både för dem som bor där och för de som i framtiden ska sälja sin bostadsrätt. 

Vill du veta mer? Klicka här

Text: Linda Svedin 

Följ BRF-Nytt på Facebook https://www.facebook.com/brfnyheter


 

 

 • May 17, 2022

  Nya utmaningar för elbilsägarna

  Nyheter Försäljningen av elbilar har rivstartat 2022. Första kvartalet registrerades fler nya elbilar, än under samma period något tidigare år, visar färsk statistik från Trafikanalys som Garageportexperten har sammanställt.
  6
 • May 15, 2022

  Stigande räntor – fem tips till bostadsrättsföreningar

  Nyheter Hur påverkas bostadsrättsföreningar när räntorna stiger, och hur ska styrelser agera på en turbulent räntemarknad? HSB Stockholms finansspecialist Fredrik Näverfelt ger fem goda råd när oron ökar.
  23
 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  12
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  201
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  300
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1850

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  131
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  142
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4156
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5456
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2727