Dec 3, 2021

HSB Skåne satsar på pollinatörer och dagvattenhantering


Pollinatörerna blir färre för varje år som går och av cirka 300 arter av bin i Sverige så är nu en tredjedel rödlistade. Med anledning av detta satsar HSB Skåne nu på att underlätta livet för pollinatörerna. År 2022 ska den första naturliga ängen stå klar i en av företagets hyresfastigheter.

Idéerna kom genom tävlingen Årets miljöinitiativ som företaget utlyste bland sina anställda. HSB Skåne utlyste tävlingen med syfte att uppmuntra förbättringsförslag och idéer som kan ta organisationen vidare i sitt miljöarbete. Syftet med tävlingen var även att öka engagemanget för det gemensamma miljöarbetet.

- Att testa lösningar i våra egna fastigheter är ett framgångskoncept och vi ser fram emot att skapa bättre förutsättningar. Vi kommer att börja arbetet på tomten till vår hyresfastighet på Servins väg i Bjärnum och förhoppningsvis utöka initiativet till fler av våra bostadsområden, säger Mikael Jönsson, fastighetschef på HSB Skåne.

De två vinnande bidragen handlade om ett ökat arbete med att gynna pollinatörerna samt att bättre tillvarata dagvattnet kring företagets egna fastigheter. Vinnare av miljöinitiativet är Malin Bengtsson, kommunikatör på HSB Skåne. Nu startar arbetet med att implementera initiativen i verksamheten.

Ett av projekten innebär att ett större fokus kommer att läggas på att dels minska vattenförbrukningen i och med att regnvatten används till vattning, dels minska risken för översvämning genom att se över hur ytor kan optimeras för att ta hand om större regnmängder.

- Det var under planeringen av en studieresa för kunder till Köpenhamn i kombination med ett tidigare besök på HSB Living Lab som idén kom till att det finns bättre och trevligare sätt att tillvarata regnvatten, säger Malin Bengtsson, kommunikatör HSB Skåne.

Det andra projektet ska bidra till att gynna pollinering, som är en av våra allra viktigaste ekosystemtjänster. Eftersom HSB Skåne har flertalet egna fastigheter finns det också många ställen att arbeta med för att gynna pollinatörerna. Initialt kommer företaget att skapa bättre förutsättningar för pollinatörer vid hyresfastigheten Solbrinken i Bjärnum. Ett projekt med målet att ha en färdig äng under 2022.

- På gården till Solbrinken finns en backe, Ekbacken, där tänker jag mig en liten slingrig stig som omgärdas av mer friväxande vegetation. Jag har också funderingar på att plantera vårlökar i den backen. Det blir ett avslappnande inslag för våra hyresgäster och kan förhoppningsvis bidra till hållbarhet även för dem, säger Lena Yüceakin, förvaltare på HSB Skåne

Text: HSB

www.hsb.se

 • Jan 20, 2022

  Quiz: Vad vet du om nostalgiserier?

  Nyheter I brf-quizet denna vecka får du testa om du har koll på nostalgiserier. Trevlig helg!
  10
 • Jan 19, 2022

  Diktatorn kontrollerar huset

  Nyheter Har du någon gång bott i ett hus där ytterdörren inte går i lås, stängs för hårt eller blåser upp hela tiden? Precis, det har vi alla. Därför menar VDn Ahron Sturm-Kimby att alla hus behöver en “Diktator”.
  26
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  400
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  621
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1462

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3768
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4921
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2641
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2446