Dec 2, 2021

Livsviktigt att se över brandskyddet


Torsdag i Linköping, fredag i Ånge, lördag i Jordbro och måndag i Enköping. Det är bara de senaste fem dagarnas bränder i flerfamiljshus i Sverige. En död, flera skadade och många bostadslösa. Vad kan bostadsrättsföreningar göra för att undvika bränder? Marie Karlsson på Firesafe ger kloka råd inför den säsong där bostadsbränderna ökar som mest.

Marie Karlsson har arbetat i två år som marknadskoordinator på den nordiska koncernen Firesafe med ca 200 anställda i Sverige. För Marie som länge arbetat med marknadsfrågor har det varit en ögonöppnare att få arbeta med brandskyddsfrågor. Hon menar att det är många som tänker att det räcker med att sätta upp brandvarnare och brandsläckare och sen är brandskyddet klart. En brandvarnare är så klart viktigt och att kontrollera batteriet årligen men mycket av en fastighets brandskydd är faktiskt sådant som inte syns. 

Enligt Lagen om skydd mot olyckor (2003:778) ska bostadsrättsföreningar arbeta förebyggande för att förhindra brand eller skador av brand. Det gör föreningen genom ett systematiskt brandskyddsarbete som innebär att de planerar, kontrollerar, utbildar, dokumenterar och regelbundet följer upp brandskyddet. Trots detta är det många bostadsrättsföreningar som inte prioriterar brandskyddsarbetet tillräckligt, menar Marie. 

“Det viktigaste en bostadsrättsförening kan göra för att undvika brand är att ha ett systematiskt brandskyddsarbete och att aktivt arbeta med frågor som rör brandskydd.” 

/Marie Karlsson, Firesafe

Ett bra sätt att påbörja sitt systematiska brandskyddsarbete är att få en statusrapport över fastighetens brandskydd. Då kontrolleras hela fastighetens brandskydd, om något behöver åtgärdas och vad som är mest akut. Statusrapporten är till stor hjälp för att ta fram en åtgärdsplan i prioriteringsordning. En vanlig brist är t.ex. att det enligt kravställning saknas belysta utrymningsskyltar i källare vilket gör att det kan bli svårt att hitta ut om källaren rökfylls och strömmen går. I källare och tvättrum kan man även behöva ha ett brandvarningssystem för att minimera risken att någon blir instängd. I grund och botten handlar systematiskt brandskyddsarbete om att arbeta proaktivt på ett strukturerat sätt för att på så vis förekomma eventuella brandrisker från att bli ett reellt hot.

En annan vanligt förekommande risk är nya brister i brandcellsgränserna i fastigheter som har gjort stambyte. Små hål kan bidra till stora bränder och det är röken som dödar. Alla genomföringar skall tätas med brandskyddsprodukter. Det finns exempel där fastighetsägare tätat med vanligt byggskum eller isolering som inte är brandsäkert. Istället för att täta smälter det direkt av värmen och röken tränger igenom. Samma sak med otätade genomföringar ovan en branddörr, då är brandcellen förstörd.

Många bostadsrättsföreningar har också brister i brandcellsindelningen på vinden. En brand får fort fäste i träkonstruktionen och en öppen vind ska alltid sektioneras för att behålla brandcellerna och därmed kunna fördröja brandförloppet. Om fastigheten har rökluckor/brandgasventilation så ska de vara funktionsdugliga.

Enligt Marie är det inte heller alltid tydligt vem som är brandansvarig i en bostadsrättsförening. Ibland händer det att den som är brandansvarig flyttar och att ansvaret inte lämnas över till någon annan i föreningen. Därför gäller det att ha sitt brandskyddsarbete dokumenterat. Det är också bra att den som är brandansvarig går en utbildning så att den har rätt kunskaper. 

“En del föreningar som vill ha vår hjälp har inte haft ett systematiskt brandskyddsarbete utan har i stället fått en anmärkning från räddningstjänsten vid en tillsyn. Åtgärdar de inte bristerna kan föreningen erläggas med vite.” 

/Marie Karlsson, Firesafe

 

Vill du veta mer? Klicka här.

Text: Linda Svedin 

Följ BRF-Nytt på Facebook https://www.facebook.com/brfnyheter

Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  399
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  621
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1462

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3768
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4918
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2640
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2445