May 13, 2022

Lokalomvandling i bostadsrättsföreningen


I vår förening har vi flera lokaler, bland annat två vävstugor och ett stort mangelrum som vi inte använder – kan vi göra om dem till bostäder?

Även om det initialt kan se enkelt ut att förvandla en vävstuga eller tvättstuga till en bostad eller för den delen till en annan typ av lokal, föreligger det en hel del byggnadstekniska regler som måste kontrolleras och följas upp. Det gäller därför att identifiera lokalens förutsättningar för omvandlingen. Några saker som måste adresseras är ventilationsbehov, brandsäkerhet, tillgänglighet, uppvärmning, dagsljusinsläpp och ljudisolering. Första steget i ett lokalomvandlingsprojekt är därför oftast att ansöka om ändrad användning av lokal. Detta är förknippat med att ansöka om bygglov, och räknas alltså som en lovpliktig åtgärd. Kommunens byggnadskontor alternativt stadsbyggnadskontor kan upplysa om vad som gäller i er förenings fall.

Vid en komplett lokalomvandling till en ny bostadsrättslägenhet måste även föreningens ekonomiska plan ses över och en ny andelsfördelning tas fram vad gäller insatsen. Detta väcker även frågan om föreningen ska låta omvandla lokalen i egen regi och därmed riskera sina medlemmars medel när de finansierar ombyggnationen, eller om föreningen ska sälja av ytan till en entreprenör som i sin tur förädlar ytan och överlåter den till en ny medlem i föreningen. Ni i styrelsen bör ha en klar plan på hur lokalomvandlingen ska genomföras och på vilka villkor innan ni skrider till verket.

En förstudie rekommenderas

Generella frågor, som lämplighet för lokalomvandling till bostad och hur stora förändringar som behövs, hanteras bäst genom en förstudie. Denna kan även användas som beslutsunderlag för en styrelse eller stämma. SBC rekommenderar föreningar att som första steg avsätta medel för genomförandet av en enkel förstudie som upplyser föreningen om de olika alternativen som finns gällande lokalens omvandling, och därefter anlita professionell hjälp med att projektleda lokalomvandlingen.

Tveka inte att höra av dig till oss på SBC om du har frågor eller behöver vår hjälp.

 

Med vänliga hälsningar

David Jost

Chef projektledning Nord/Öst

08-775 72 12 | david.jost@sbc.se

SBC – Mycket mer än fastighetsförvaltning

SBC
 • May 17, 2022

  Nya utmaningar för elbilsägarna

  Nyheter Försäljningen av elbilar har rivstartat 2022. Första kvartalet registrerades fler nya elbilar, än under samma period något tidigare år, visar färsk statistik från Trafikanalys som Garageportexperten har sammanställt.
  4
 • May 15, 2022

  Stigande räntor – fem tips till bostadsrättsföreningar

  Nyheter Hur påverkas bostadsrättsföreningar när räntorna stiger, och hur ska styrelser agera på en turbulent räntemarknad? HSB Stockholms finansspecialist Fredrik Näverfelt ger fem goda råd när oron ökar.
  22
 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  10
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  201
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  300
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1849

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  129
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  142
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4156
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5454
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2727