Aug 20, 2021

Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid


Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.

Det finns undantag till det allmänna överlåtelseförbudet och i 12 kap. 36 § hyreslagen finner vi ett av dem. Den som hyr en lägenhet för att helt eller till väsentlig del använda den för handel, hantverk, industri eller annan förvärvsverksamhet, får överlåta hyresrätten till den som ska överta verksamheten, om hyresnämnden lämnar tillstånd till överlåtelsen. Sådant tillstånd ska lämnas, om hyresvärden ej har befogad anledning att motsätta att hyresrätten överlåts.

Om en hyresgäst begär hyresvärdens tillstånd att överlåta hyresrätten och hyresvärden inte ger något tillstånd utan att det föreligger skälig anledning att neka, eller för den delen inte svarar på hyresgästens begäran inom tre veckor från mottagandet av den, får hyresgästen säga upp hyresavtalet till upphörande i förtid. Bestämmelsen gäller både för bostads- och lokalhyresgäster och återfinns i 12 kap 32 § hyreslagen, den s.k. semesterparagrafen.

Anledningen till att bestämmelsen kallas semesterparagrafen är att en uppmärksam hyresgäst kan sätta bestämmelsen i spel i semestertider för att ges en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid. Detta genom att skicka en förfrågan om överlåtelse till hyresvärden när hyresvärden har semesterstängt och posten då lätt blir liggande ett par tre veckor utan att tas omhand. När posten väl öppnas kan treveckorsfristen ha löpt ut och hyresavtalets förtida upphörande med hyresgästen redan vara ett faktum.

Detta ställer sällan till problem för hyresvärden om bestämmelsen tillämpas av en bostadshyresgäst. Bostadshyresavtal har allt som oftast ändå en kort uppsägningstid. En hyresvärd som däremot har tecknat ett långt hyresavtal med en lokalhyresgäst kan dock drabbas av allvarliga ekonomiska konsekvenser vid ett sådant förtida upphörande med höga hyresintäktsförluster som följd.

Den hyresvärd som får en förfrågan om en överlåtelse av hyresrätten från en lokalhyresgäst och som vill försöka hindra hyresgästen att säga upp avtalet i förtid behöver därför aktivera sig och svara ja eller nej på hyresgästens förfrågan inom tidsfristen. Det finns alltså anledning till uppmaning om att ha koll på inkommande post även under semestrar och sommarledigheter.

Tveka inte att höra av er till oss om ni har frågor.

Med vänliga hälsningar

Therese af Jochnick

Head of Legal

08-775 72 37| therese.afjochnick@sbc.se

SBC
 • Jan 20, 2022

  Quiz: Vad vet du om nostalgiserier?

  Nyheter I brf-quizet denna vecka får du testa om du har koll på nostalgiserier. Trevlig helg!
  9
 • Jan 19, 2022

  Diktatorn kontrollerar huset

  Nyheter Har du någon gång bott i ett hus där ytterdörren inte går i lås, stängs för hårt eller blåser upp hela tiden? Precis, det har vi alla. Därför menar VDn Ahron Sturm-Kimby att alla hus behöver en “Diktator”.
  26
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  400
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  621
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1462

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3768
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4921
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2640
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2445