Nov 30, 2021

Sök stipendier ur Riksbyggens Jubileumsfond ”Den Goda Staden”


Nästa år kommer Riksbyggens Jubileumsfond ”Den Goda Staden” att dela ut cirka 500 000 - 600 000 kronor fördelat på minst fyra stipendiater. Under 2022 ges särskild prioritet till ansökningar med projekt som bidrar till kunskap om "Efter pandemin: Hur kan bostäder och grannskap möta nya behov och önskemål?"

Riksbyggens Jubileumsfond ”Den Goda Staden” delar ut stipendier för att stödja forskning, utveckling och utbildning för bättre boendemiljö inom områden som arkitektur, byggnadsteknik, fastighetsförvaltning, energiförsörjning, miljövård, samhälls- och trafikplanering.

– Det finns mycket som talar för att vi inte kommer att återgå till ”det gamla vanliga” när effekterna av pandemin klingar av. Syftet med årets tema är att stödja projekt som analyserar och diskuterar hur ett bostadsföretag kan möta nya behov och önskemål efter pandemin, säger Lina Öien, chef för enheten för hållbar utveckling samt ansvarig för arbetet med ”Den Goda Staden” på Riksbyggen.

"Ett ovärderligt stöd"
En av tidigare års stipendiater är Helen Runting, Rutger Sjögrim och Karin Matz som är arkitekter och stadsbyggare. De driver arkitektbyrån Secretary samt är knutna till Arkitektskolan vid KTH och har med stöd av bland andra Den Goda Staden genomfört ett projekt som utgår från antagandet att den genomsnittliga bostaden i Stockholm krymper i storlek. Resultatet blev boken ”14 495 lägenheter – en bok om bostadsbristens bostäder”.

– Boken 14495 lägenheter är resultatet av ett tre år långt forskningsarbete där stödet från Riksbyggen och Den Goda Staden har varit ovärderligt. Vi är väldigt tacksamma för förtroendet och uppmuntran som det inneburit, säger Karin Matz.

Nyligen släpptes också en uppföljning av Riksbyggens Brf Viva i Göteborg som byggts med målsättningen att skapa Sveriges mest hållbara och innovativa bostadsprojekt. Projektet stod färdigt 2018 och har fått många priser, men hur är det att bo där? Rapporten har gjorts av Centrum för boendets arkitektur (CBA) på Chalmers tekniska högskola på uppdrag av Riksbyggen och med medel från Riksbyggens jubileumsfond Den goda staden. Läs mer om Uppföljningen av Brf Viva

Fonden har delat ut 175 stipendier
Fondens namn, "Den Goda Staden", betecknar en boendemiljö som tillfredsställer de enskilda människornas önskemål och behov samtidigt som den harmonierar och samverkar med natur och miljö. Fonden bildades i anslutning till Riksbyggens 50-årsjubileum 1990 och kapitalet grundades på gåvor från Riksbyggens bostadsrättsföreningar samt organisationer och företag som Riksbyggen samarbetar med.

Från 1991 till 2021 har fonden delat ut ca 175 stipendier till ett värde av cirka 13,5 miljoner kronor. Fonden har en särskild styrelse som behandlar ansökningarna. Styrelsen består av representanter från både Riksbyggen och forskningsvärlden. Högsta belopp som en stipendiat kan få är 200 000 kronor.

Klicka på länken nedan för mer information om ”Den Goda Staden” och hur ansökan går till:

Ansök om stipendium

Sista ansökningsdag är 31 januari 2022

Text: Riksbyggen

www.riksbyggen.se

 • Jan 20, 2022

  Quiz: Vad vet du om nostalgiserier?

  Nyheter I brf-quizet denna vecka får du testa om du har koll på nostalgiserier. Trevlig helg!
  10
 • Jan 19, 2022

  Diktatorn kontrollerar huset

  Nyheter Har du någon gång bott i ett hus där ytterdörren inte går i lås, stängs för hårt eller blåser upp hela tiden? Precis, det har vi alla. Därför menar VDn Ahron Sturm-Kimby att alla hus behöver en “Diktator”.
  26
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  400
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  621
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1462

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3768
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4921
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2641
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2446