Dec 5, 2021

TIB:s kontinuerliga kontroller säkerställer hög kvalitet


Branschorganisationen TIB Takentreprenörerna genomför årligen kontroller av sina auktoriserade medlemsföretag. Varje nytt kalenderår behöver tak- och tätskiktsentreprenörerna som ansöker om auktorisering ange referenser för slutförda arbeten, ett kriterium som går i linje med TIB:s målsättning - att höja kvaliteten på branschen.

“En dokumenterad lista med minst fem avslutade objekt under föregående verksamhetsår” – så lyder ett av kraven som TIB ställer på tak-och tätskiktsentreprenörer som ansöker om TIB:s unika auktorisering. De angivna referenserna granskas sedan mellan januari och mars av en kvalitetskontrollant. Vid granskningen är det totalt sex punkter som behandlas:

 • Heta arbeten Gjorde entreprenören en riskanalys för heta arbeten innan arbetet startade och var uppdragsgivaren delaktig i det?
 • Säkerhet Vilken typ av fallskydd arbetade företaget med? Upplevde uppdragsgivaren att företaget arbetade säkert?
 • Kvaliteten Är uppdragsgivaren nöjd med arbetet?
 • Miljön Hur upplevde uppdragsgivaren miljöarbetet? Tog företaget bort skräpet efter sig? Hur förvarades skräpet under arbetet?
 • Dokumentation Har uppdragsgivaren fått garanti på arbetet och har hen fått en faktura med specifikation på vad exakt som är utfört?
 • Tillgänglighet Är företaget lätt att få tag i när uppdragsgivaren ringer eller mailar dem?
 • Övrigt Noterar ifall referensen säger något under samtale, till exempel om hen berömmer en person eller rent av är negativ till en person, 90 procent av de personer och företag som TIB granskar ger beröm till företagen som har sökt auktorisation hos TIB.

Endast om samtliga punkter godkänns går företaget vidare i ansökningsprocessen.
– Varje år kontaktar vi referenserna som företagen har angett; det är oftast kommunala företag, privata företag och bostadsrättsföreningar. När vi går igenom punkterna är det för att säkerställa att uppdragsgivaren upplever att arbetet har utförts på ett säkert sätt. Detta är otroligt viktigt för både beställaren och företaget i sig, men såklart även för miljön och säkerheten, säger Peter Strand, kvalitetskontrollant för TIB:s auktorisationsnämnd.

En tidsbunden auktorisering

Eftersom auktoriseringen är årsbunden innebär det att alla företagen behöver ansöka på nytt efter att 12 månader har gått, därmed krävs det nya referenser vid varje ansökning. Att auktoriseringen är tidsbunden är ett beslut som auktorisationsnämnden har fattat för att kunna garantera beställare av TIB-auktoriserade bolag att företaget som de anlitar håller en hög standard. TIB:s auktorisering utfärdas endast till företag som uppfyller och har dokumenterat ställda krav kring bland annat kompetensutveckling, myndighetskrav och kvalitetsarbete. I utbyte kan entreprenörerna marknadsföra sitt företag i enlighet med TIB:s garantier och använda auktoriseringen som en form av kvalitetsstämpel.
– Det arbetet som TIB gör är otroligt viktigt. Genom att anlita ett TIB-auktoriserat företag vet du som beställare av ett nytt eller renoverat tak att du anställer en takentreprenör som uppfyller alla krav som man kan ställa på ett seriöst företag. De årliga kvalitetskontrollerna är en viktig del i detta, avslutar Peter Strand.

Text: Takentreprenörerna

https://www.tib.se/

 • Jan 20, 2022

  Quiz: Vad vet du om nostalgiserier?

  Nyheter I brf-quizet denna vecka får du testa om du har koll på nostalgiserier. Trevlig helg!
  10
 • Jan 19, 2022

  Diktatorn kontrollerar huset

  Nyheter Har du någon gång bott i ett hus där ytterdörren inte går i lås, stängs för hårt eller blåser upp hela tiden? Precis, det har vi alla. Därför menar VDn Ahron Sturm-Kimby att alla hus behöver en “Diktator”.
  26
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Regeln som kan ge lokalhyresgästen en möjlighet att komma ur sitt hyresavtal i förtid

  Det som i dagligt tal kallas Hyreslagen, rätteligen 12 kapitlet i jordabalken, innehåller ett allmänt förbud för en hyresgäst att överlåta hyresrätten till en bostadslägenhet eller lokal utan medgivande från hyresvärden. En överlåtelse som sker utan sådant medgivande kan leda till att hyresgästen förlorar sin hyresrätt.
  400
 • Lagar & Regler

  Fördelning av underhållsansvaret i en bostadsrättsförening

  Oavsett om det är normalt slitage eller en plötsligt uppkommen skada så står man ibland inför det faktum att någonting i bostadsrätten måste renoveras. Vem ska stå för kostnaden om mitt kök behöver bytas ut? Ska jag betala för en vattenskada i mitt vardagsrum för att ett rör börjat läcka i min grannes badrum? Vad är det egentligen som gäller?
  621
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1463

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3768
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4921
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2641
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2446