Apr 29, 2021

Uppmaning till alla brf: inför huskurage!


I Sverige dödas ca 20 personer årligen av sin nuvarande eller tidigare partner och vart tionde barn lever i ett hem med våld. Våld mot närstående klassas som ett folkhälsoproblem och som en epidemi av WHO. Utsattheten för våld drabbar både kvinnor, män, barn, hetero- homo- bi och transpersoner. Nu är det hög tid för Sveriges alla bostadsrättsföreningar att införa Huskurage - det kan rädda liv!

Våld mot närstående är ett folkhälsoproblem och en epidemi. Statistik visar dessutom att de våldsutsatta har blivit fler under pandemin. Eftersom våldet sker bakom stängda dörrar kan det vara svårt att upptäcka men nu finns en ny metod - Huskurage. Huskurage är en våldspreventiv metod för att förebygga, förhindra och stoppa våld mot närstående. Metoden går ut på att få fler att agera vid misstanke att någon far illa i sitt hem. Huskurage innebär att våga knacka på, hämta hjälp av fler grannar, ringa polis eller socialtjänst. På så sätt vet de utsatta att de kan få hjälp av sina grannar och de som utsätter vet att grannarna inte kommer att acceptera våldet.

Hur går det till?
Det är både lätt och kostnadsfritt att införa Huskurage. Antingen tar styrelsen ett beslut om att anta policyn eller så tas beslutet på årsstämman. Bostadsrättsföreningen kan enkelt skriva ut en färdig policy eller göra en egen. När beslutet är taget sätts policyn upp i trapphus och information delas ut till alla boende. Allt material finns på www.huskurage.se

Amanda Karlsson är ordförande i bostadsrättsföreningen Eriksfält i Malmö. När hon började som ordförande för fyra år sedan hade föreningen redan infört Huskurage. Det var en f.d. styrelsemedlem som var politiskt aktiv som hade tagit initiativet. Enligt vad Amanda erfar hade det inte varit svårt att få igenom förslaget, snarare hade styrelsen undrat varför de inte hade gjort det tidigare. Amanda tycker att det är viktigt att de som bostadsrättsförening tar ett aktivt ansvar mot våld i hemmen.

“Vi är en stor förening med 300 lägenheter. Om vi tittar på statistiken för våld i hemmen så måste vi agera.“ Amanda Karlsson, ordförande brf Eriksfält i Malmö

Hennes uppmaning till andra bostadsrättsföreningar är att våga ta upp den obekväma frågan i styrelsen och att ta aktiv ställning mot våld.

Du som utsätts för våld eller har frågor om våld, är anhörig, eller vän:
Kvinnofridslinjen har öppet dygnet runt, är kostnadsfri och syns inte på telefonräkningen.
Unga relationer är en chatt för dig som är ung (mellan 15- 20 år).
Hedersförtryck har kontaktuppgifter för telefon, mail och chatt till flera organisationer.

Text: Linda Svedin

För mer information:

www.huskurage.se

 • May 16, 2021

  107 meter muralmålning till Haninge

  Nyheter Spännande djur och färgglad grönska sätter färg på tillvaron intill Wallenstams nybyggnation Parkstråket vid Örnens väg i Haninge. Där monteras en 107 meter lång muralmålning på ett byggplank för att bidra till en trevlig utsikt för de nyinflyttade. Det är Kollektivet Livet som står bakom muralmålningen som är 107 meter lång och väger nästan tre ton.
  17
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  510

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  2963
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  3859
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2254
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1836