Apr 1, 2021

Vad hände med den bostadsnära återvinningen?


2018 tog regeringen beslut om nya regler för återvinning med syftet att det skulle bli enklare för alla att källsortera. Målet var att det skulle finnas möjlighet att källsortera i närheten av alla bostadsfastigheter till år 2025. Nu har snart halva tiden gått och Naturvårdsverket har fått i uppdrag att analysera resultatet.

Ansvaret för återvinning i Sverige är delat i tre delar. Kommunerna tar hand om hushållsavfall och matavfall, hushållen lämnar sitt sorterade avfall till återvinningen och producenterna ser till att emballage i plast, kartong och metall mm återvinns. Producenterna har i sin tur gett den uppgiften till Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) samt Tailor Made Responsibility (TMR).

I beslutet från 2018 ändrades förordningarna så att återvinning vid bostadsfastigheter blev norm vilket ansågs öka tillgängligheten för hushållen. Det blev dock inget tvång för bostadsrättsföreningar att erbjuda källsortering men utrymme ska erbjudas där det är möjligt.

Tidigare fick bostadsrättsföreningar som erbjöd bostadsnära återvinning betala extra för hämtningen men den avgiften är nu borta. Föreningarna får dock ingen ersättning för de utrymmen som de erbjuder eller för kostnader för kärl, rengöring och städning. Däremot kan de spara pengar på ett minskat hushållsavfall när fler använder återvinningen. I bostadsområden där det är opassande med en återvinning per bostad, tex där man vill undvika trafik, finns möjligheten att istället erbjuda en kvartersnära källsortering.

Hur har det då gått med tillgängligheten för återvinning? Emma Nord-Norén på Naturvårdsverkets återvinningsenhet har tyvärr inga goda nyheter. Uppdraget för FTI och TMR var att samarbeta med och erbjuda lösningar för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Insamlingsmålet var att minst 60% av alla fastigheter skulle ha egen insamling 2021 men tyvärr har den tidsplanen inte kunnat hållas. Miljödepartementet har därför startat en utredning för att se över hela återvinningssystemet som väntas vara klar till hösten 2021.

Text: Linda Svedin

 • Aug 2, 2021

  Radonbesiktning hemma

  Nyheter Om du har gjort en långtidsmätning som visar förhöjda halter av radon bör en radonbesiktning göras. En radonbesiktning görs enkelt på plats i hemmet eller fastigheten och innebär att man får hjälp att undersöka radonhalterna på plats. Syftet är att ta reda på vilka saneringsåtgärder som krävs för att komma åt problemet.
  16
 • Aug 2, 2021

  Flytta elavtal – tre saker du ska tänka på

  Nyheter Ska du flytta snart? För att flytta el och flytta elavtal finns det tre saker som du måste fixa.
  11
 • Jul 30, 2021

  Vad är andelstal? Vi reder ut!

  Nyheter Hur en bostadsrättsförenings årsavgift fastställs är kanske inget man tänker på varje dag. Men det är alltid bra att bilda sig en uppfattning om hur ens bostadsrättsförening fungerar i praktiken och betydelsen av vissa viktiga nyckelord. Skyldigheten att betala avgiften till föreningen är också en av bostadsrättshavarens viktigaste förpliktelser, vilket kan motivera till viss belysning av ämnet. I det här inlägget reder HSB Riksförbunds jurister ut skillnaden mellan insats och andelstal, samt hur årsavgiften faktiskt fastställs.
  24
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  882

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  3255
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  4205
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2365
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2025