May 13, 2022

Vad kostar det att bygga balkonger för en bostadsrättsförening?


Att bygga helt nya eller byta ut befintliga balkonger är så gott som alltid en god investering för en bostadsrättsförening. Du kanske bor eller är påväg att flytta in i en fastighet som planerar att bygga eller renovera balkongerna. Oavsett vilken typ av balkongentreprenad ni vill eller behöver göra så undrar du säkert hur upplägget ser ut. Du är inte ensam. Många bostadsrättsinnehavare ställer sig själva frågorna: Vad kostar det min förening och hur påverkar det min ekonomi? Hur finansierar bostadsrättsföreningar balkongbygget?

Kostnaden vägs upp i trivsel och värdeökning

Kortfattat skapar en balkong fördelar för dig som boende, dels ett rum som ger en känsla av frihet, samtidigt som det höjer värdet på din bostad. Så det är absolut värt att investera i att bygga balkonger för din fastighet. För dig som vill förstå och gräva lite mer hur det går till kan läsa vidare.

Vem står för kostnaden?

Bostadsrättsägaren står för kostnaden, om inget annat beslutas. Om alla i föreningen är överens om att antingen bygga, glasa in eller renovera nuvarande balkonger så blir kostnaden lägre. Detta beror på att kostnaden fördelas på fler jämfört om endast ett fåtal vill ha balkonger. Fastigheten ger också ett snyggare och enhetligt intryck om alla bostäder har gjort samma eller liknande åtgärder.

Hur betalar bostadsrättsföreningar kostnaden för balkonger?

Frågan om hur kostnaden ska betalas är en fråga som ska diskuteras i bostadsrättsföreningar. Det finns flera olika typer av finansiella lösningar som en bostadsrättsförening kan göra. Vissa bostadsföreningar står för hela kostnaden då ekonomin är mycket god. Vissa föreningar väljer att öka hyran med några procent. Det finns även sätt där föreningsmedlemmar bestämmer att varje medlem få stå för antingen hela eller en del av kostnaden själva. Ibland kan även bostadsrättsföreningar även gå in och låna ut pengarna till en boende och göra en avbetalningsplan med fördelaktig ränta för personen som saknar pengarna. Som sagt finns det flera olika lösningar.

Om er bostadsrättsförening väljer att investera i balkonger så kan värdet på bostäderna öka med upp till 15%. Värdeökningen överstiger i många fall kostnaderna för själva balkongerna. Efter att bygget är klart, så är det bra att göra en omvärdering av bostaden. Det finns möjlighet till bättre lånevillkor och minskad amortering.

Om alla boenden har balkonger får fastigheten ett mer finare och enhetligt intryck.

Vem ansvarar för underhåll och vad kostar det?

När balkongerna är monterade och färdiga ansvarar bostadsrättsföreningen för underhållet. Därför är det bostadsrättsföreningen som står för kostnaden för underhåll och reparationer. Beroende på hur beslut tas, kan en bostadsrättsförening ta ut en avgift för löpande underhåll. Så tänk på att det är lönsamt att satsa på balkonger som håller länge och är producerade av robust material.

Inglasade balkonger har också längre livslängd och kräver mindre underhåll än öppna balkonger. Därför kan det vara bra att tänka långsiktig och inkludera eventuella behov av reparationer och underhåll i budgeten vid beslut om balkongbygge.

Hur går stegen till när min bostadsrättsförening vill eller funderar på att bygga balkonger?

Alla balkongleverantörer har olika steg och tillvägagångssätt för detta. Vi har valt följande steg:

 • Ni kontaktar oss och får en presentation av hur balkongentreprenad fungerar.
 • I samband med det går vi genom alla krav, tankar och önskemål er bostadsrättsförening har.
  Här presenterar vi olika modeller och material för att ni ska känna att ni kan ta ett bra och välinformerat beslut.
 • Vi tar fram förslag baserat på era slutgiltiga tankar och behov med utgångspunkt i fastighetens förutsättningar och tidsepok.
 • Ni får en offert med ritningar och tidsplan. Eftersom vi har översyn över produktionen av balkonger kan vi välja ut material och detaljer.
 • Ni får hjälp med allt från bygglov till en projektledare som tar hand om hela processen. 
 • Vi finns även som stöd och kan hjälpa till att guida kring krav och ansvarsfördelningar under bygget..

För en mer detaljerad hur det går till i 10 steg kan ni klicka här.

Det finns några saker att tänka på inför beslutet att renovera eller skapa nya balkonger.

 • Diskutera vilka önskemål, krav och behov som ni har i er bostadsrättsförening.
 • Besluta om det ska vara inglasade balkonger, öppna eller båda alternativen.
 • Kom ihåg att det är viktigt att se till att balkongerna matchar fastighetens arkitektur och förutsättningar.

Tips!

– Bygg balkonger som passar er och fastigheten
Att bygga helt nya balkonger är ett projekt som kräver gedigen kunskap. Det är viktigt att ni får balkonger som passar både boendes önskemål samt att balkongerna lyfter fastighetens utseende. Vi på TBO Haglinds har koll på hela processen från bygglov till slutbesiktning. Vi har olika modeller att välja på och erbjuder unika lösningar anpassade efter era behov och fastigheten. Så att båda fastighetens och boendes krav blir tillgodosedda.

– Vid balkongrenovering är det bra tillfälle att bygga ut balkongen
Om er bostadsrättsförening redan har befintliga balkonger med renoveringsbehov, så kan det vara bra att samtidigt bygga ut era balkongerna samtidigt som man renoverar. En större balkong bjuder in till samvaro och trivsel och ökar värdet på bostaden. En bra investering, helt enkelt!

– Inglasad balkong ökar livslängden och värdet
För bästa tänkbara nyttjande av en balkong, så är inglasning ett bra alternativ. Balkongen blir på så sätt användbar tidigt på våren och långt in på hösten. Inglasningen gör också att fastighetens attraktivitet ökar. Om er bostadsrättsförening önskar avvakta med själva inglasningen så går det bra att göra förberedande åtgärder så att balkongerna går att glasa in i efterhand.

Några varför du bör anlita oss på TBO för ert balkongprojekt.

 • Tillsammans så hjälper vi er att ta fram den bästa planen utifrån fastighetens förutsättningar och era krav och önskemål.
 • Balkonger som är kvalitetssäkrade då vi tillverkar alla våra balkongerna på plats i Arboga.
 • Balkonger med lång hållbarhet. På så sätt minskar era kostnader på underhåll.
 • Snabbt support för att utföra service.
 • Du får gedigen kunskap och med 35 års erfarenhet av balkongbygge.

Genom att anlita oss på TBO Haglinds som har gedigen erfarenhet kan vi hjälpa er att hitta de lösningarna som passar era önskemål. Det gör att vi även kan se hur ni kan få ner kostnaderna utan att tumma på kvalitet. Vi delar även gärna med oss av referenser och visar gärna upp tidigare projekt. Hör av er till oss så hjälper vi er att höja värdet på era bostäder!

Text: TBO

www.tbo.se

 • May 17, 2022

  Nya utmaningar för elbilsägarna

  Nyheter Försäljningen av elbilar har rivstartat 2022. Första kvartalet registrerades fler nya elbilar, än under samma period något tidigare år, visar färsk statistik från Trafikanalys som Garageportexperten har sammanställt.
  4
 • May 15, 2022

  Stigande räntor – fem tips till bostadsrättsföreningar

  Nyheter Hur påverkas bostadsrättsföreningar när räntorna stiger, och hur ska styrelser agera på en turbulent räntemarknad? HSB Stockholms finansspecialist Fredrik Näverfelt ger fem goda råd när oron ökar.
  22
 • May 15, 2022

  Vad är en samfällighet?

  Nyheter Det är inte helt ovanligt att bostadsrättsföreningar ingår i samfälligheter. Men vad är egentligen en samfällighet? Vi reder ut!
  10
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Vad är egentligen en bostadsrättsförening?

  Många personer bor i en lägenhet i en bostadsrättsförening utan att reflektera över vad en bostadsrättsförening egentligen är. Som bostadsrättshavare är du medlem i din bostadsrättsförening och har därigenom en unik möjlighet att påverka ditt boende och tycka till om föreningens verksamhet.
  200
 • Lagar & Regler

  Reklamera fel i bostadsrätt. När, hur och varför?

  Vid köp av fastighet och bostadsrätt uppstår ibland situationer där köparen efter tillträde upplever att bostaden inte håller måttet. Att i efterhand känna sig besviken över något i det förvärvade objektet är emellertid inte liktydigt med att man har rätten på sin sida.
  300
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  1849

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Tips inför bostadsrättsföreningens stämma

  Solens strålar börjar värma och vi ser små snödroppar titta fram på vissa håll i landet. I många bostadsrättsföreningarna börjar det bli dags att planera inför den kommande ordinarie föreningsstämman. Här delar vi med oss av några tips inför stämman.
  129
 • Ekonomi

  Har du råd att bo kvar när räntorna stiger?

  I januari 2022 var den genomsnittliga rörliga räntan på nya avtal för bostadslån 1,43 procent. Men FEDs väntade besked om höjd ränta kan ses som en föraning om höjda räntor även i Sverige.
  142
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  4156
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  5454
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  2727