Bild: Pixabay

Jan 12, 2021

Valberedningens roll i bostadsrättsföreningen


Sitter du i valberedningen i din bostadsrättsförening? Då är ditt uppdrag att tillsammans med övriga valberedningen ta fram ett förslag på vilka personer som ska ingå i styrelsen under nästkommande år. Har ni årsstämma snart kan det hög tid att komma igång med förberedelserna.

När bostadsrättsföreningens medlemmar samlas till årsstämma bestäms vilka personer som ska ingå i styrelsen under året som följer. För att underlätta beslutsfattandet har oftast en grupp utvalda medlemmar, valberedningen, redan gjort ett förberedande arbete under det gångna året. Valberedningen undersöker vilka som är tänkbara kandidater och lämnar slutligen ett förslag på ny styrelse vid årsstämman. De kan även ge förslag på vilket arvode som ska utgå till styrelsen.

Påbörja valberedningen i god tid

Många föreningar genomför sina årsstämmor i perioden april-juni. Om så är fallet i din brf kan det nu vara dags för valberedningen att komma igång med sitt arbete. Vi rekommenderar att valberedningen påbörjar sitt arbete minst 1-2 mån innan årsstämman ska äga rum. Detta för att försäkra sig om att man har ett väl förberett förslag att presentera på stämman.

Så brukar valberedningens arbete gå till:

 1. Möte med valberedningen
  Sammankallande samlar valberedningen för att lägga en plan och dela upp arbetet i gruppen.

 2. Avstämning med styrelsen
  Det naturliga är att börja med att höra sig för med den befintliga styrelsen om hur behovet ser ut framöver. Vill alla sitta kvar? Ska någon flytta? Ser styrelsen ett behov av ytterligare ledamöter? Efter samtal med styrelsen har valberedningen en tydligare bild av hur många nya kandidater de behöver framställa.

 3. Kontakta potentiella nya kandidater
  Om det behövs nya personer till styrelsen är det en del av valberedningens uppgift att hitta tänkbara kandidater som kan tänka sig att sitta i styrelsen. Det kan innebära att knacka dörr eller ringa runt till medlemmarna och berätta vad det innebär att sitta styrelsen.

 4. Valberedningens förslag
  Slutligen sammanträder valberedningen och sammanställer ett förslag på vilka som ska sitta i styrelsen nästkommande år. Förslaget presenteras på årsstämman, där närvarande medlemmar fattar ett beslut.

Kom ihåg att kommande års valberedning också väljs vid årsstämman. Du som är med i valberedningen kan redan nu fundera över ifall du vill kandidera även för nästa år.

Text/Källa: Fastighetsägarna

 • Apr 10, 2021

  Årets Pelargon 2021: Zonalpelargon Astrid

  Produktnyheter Årets Pelargon 2021 är en helt ny zonalpelargon som heter Astrid. Sorten har fyllda blommor som skimrar i olika nyanser av rosa och aprikos. Bladen är friskt gröna med en bred, böljande, chokladbrun zonmarkering. Förutom ett vackert yttre har sorten fantastiska odlingsegenskaper: pelargonen levererar blomsterprakt både inne och ute, tål regn och rusk och bjuder på osannolik blomning hela sommaren!
  24
 • Apr 7, 2021

  Amorteringskrav påverkar unga vuxna negativt

  Ekonomi Finansinspektionen har meddelat att de i september vill återinföra de tillfälligt borttagna amorteringskraven för de hushåll som behöver ta lån för att köpa en bostad. Detta kommer att påverka möjligheten att kunna köpa en bostad för 29 procent av svenskarna och 41 procent av unga vuxna. Det visar en ny Sifo-undersökning beställd av HSB.
  46
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Lagar & Regler

  Att lyckas med en digital årsstämma

  SBC hjälper bostadsrättsföreningar i hela landet med förvaltning, och de är dagligen i kontakt med föreningar som genomfört digitala stämmor under 2020.
  44
 • Lagar & Regler

  Får man röka i sin bostadsrätt?

  Kan en bostadsrättsförening tvinga en bostadsrättshavare som röker i sin lägenhet att flytta från föreningen? Den frågan ställdes i ett nyligen avgjort rättsfall från Norrköpings tingsrätt. Det korta svaret är ja, i vissa fall – om röklukten är konstant och allt för påtaglig
  57
 • Ordföranderollen

  Stream I det här avsnittet berättar Ove Schramm, Fastighetsjurist på Fastighetsägarna Service, och de formella kraven som finns på ordförande i en bostadsrättsförening. Han ger också sina rekommendationer hur en ordförande kan arbeta för att få till ett väl fungerande styrelsearbete. Intervjuar gör Johan Flodin, Brf-ansvarig på Fastighetsägarna Stockholm.
  395

I FOKUS

Nyheter från
våra partners
 • Ekonomi

  Bostadsrättsföreningens rätt att ta ut avgift för andrahandsupplåtelser

  Styrelser i många bostadsrättsföreningar har koll på att det numera finns en möjlighet att ta ut en avgift av en bostadsrättshavare som vill upplåta sin lägenhet i andrahand. Det har dock märkts av en osäkerhet kring hanteringen av denna avgift. Nedan ska redas ut vad som egentligen gäller.
  2794
 • Historisk återblick på bomarknaden: Så har Sveriges bostadspriser utvecklats de senaste 20 åren

  Efter flera år med stigande bostadspriser har uppgångarna saktat in under det senaste halvåret, men hur har prisutvecklingen på bostäder egentligen sett ut på längre sikt? I hela landet har villapriserna stigit med 249 procent på 20 år medan bostadsrättspriserna ökat med 579 procent. Upplands-Bro är den kommun där bopriserna stigit mest med hisnande 2 474 procent på bostadsrätter. Villapriserna har ökat mest i Stockholms kommun med hela 464 procent. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings nya kartläggning.
  3691
 • Ekonomi

  Majoritet tror på fortsatt stigande bopriser

  En majoritet, 56 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna fortsätter att stiga, vilket är en något högre andel än i höstas. Samtidigt är svenskarna kluvna om bostadsräntornas utveckling. Det visar en undersökning från Nordea på onsdagen.
  2211
 • Produktnyheter

  Problem med störande fåglar?

  Indiventa har efter stor efterfrågan tagit fram ett nytt fäste till sin populära fågelskrämma Drake.
  1726